Wat is het Bewonersbedrijf

Bewonersbedrijf De Wijert i.o. (in oprichting) is een coöperatieve organisatie waar (gezonde) diensten en activiteiten worden georganiseerd voor en door bewoners uit de buurt.

 

Geschiedenis

Bewonersbedrijf De Wijert i.o. is ontstaan vanuit Wijkdeal De Wijert.

Wijkdeal De Wijert is samenwerkingsafspraak tussen bewoners van De Wijert, de Gemeente Groningen, WIJ De Wijert, Platform De Wijert, MFC De Wijert, woningcorporaties, het Bewonersbedrijf De Wijert i.o., diverse onderwijsinstellingen en verschillende ondernemers in De Wijert. Iedere nieuwe partij die aan wil haken is van harte welkom. Onder de buurtsamenwerking binnen de Wijkdeal werken we goed samen met alle belangrijke partners om elkaar te versterken waar nodig om de wijk socialer, prettiger en gezonder te maken.

Vanuit het thema Meedoen en Samenzijn, een van de vijf hoofdthema’s binnen Wijkdeal De Wijert is in 2017 het toenmalige Fruitcafé De Helpende Hand opgezet en gestart aan de Werumeus Buningstraat nr 20. Een ontmoetingsplek met keuken voor de buurt met verschillende diensten voor en door de buurt. Er werd fruit verkocht en er was ook een klussendienst.

Eind 2019 is het Bewonersbedrijf De Wijert i.o. opgericht door Gebiedscoöperatie Westerkwartier en Terra MBO Groningen. Deze twee organisaties vormen tevens het bestuur van het Fruitcafé.

Begin 2022 is het Bewonersbedrijf De Wijert i.o verhuisd naar het Mfc De Wijert/Helpman aan de PC Hooftlaan nr 1.

 

Wie zijn wij nu

Wil je even buurten? Op openingstijden ben je welkom om een praatje te komen maken onder het genot van een kopje koffie en of thee. In het Mfc De Wijert/Helpman kun je andere buurtbewoners ontmoeten en ontdekken wat er mogelijk is bij het Bewonersbedrijf.

Heb je een vraag of een punt van zorg? Dit kan je aankaarten bij de medewerkers van het Bewonersbedrijf. Of wil je graag meedoen met één of meerdere van onze leuke diensten? Onze medewerkers kunnen er alles over vertellen en na aanmelding kan je meedoen. Kijk ook op de pagina Werken Bij.

Heb je een geweldig idee, mis je iets in de diensten en/of wil je zelf wat opstarten vanuit het Bewonersbedrijf? Dat is mogelijk! Wij staan open voor nieuwe initiatieven in de wijk. Alle buurtbewoners kunnen en mogen nieuwe diensten en activiteiten ontplooien. Neem contact op of loop eens binnen om hierover te praten. Kijk ook op de pagina Initiatief starten.

Bewonersbedrijf De Wijert i.o. heeft een toekomstvisie waarin een aantal kansrijke initiatieven worden onderzocht op haalbaarheid. Er wordt op dit moment gewerkt aan het recyclen van meubels en kleding in de buurt. Er leven ook plannen voor het plasticvrij bezorgen van etenswaren, en bijvoorbeeld het aanleggen van fruitbomen en -struiken in de buurt. Het fruit ervan willen wij gebruiken! Ook denken we aan een bemiddelingsdienst tussen bewoners voor vraag en aanbod van klussen, talent en ervaring.