Wat is de Sociale Koelkast

Het is een koelkast waar je vers voedsel kan brengen wat je teveel hebt, bijvoorbeeld omdat je teveel hebt gekookt of omdat je nog goede verse producten hebt die je niet gaat gebruiken.

Iedereen kan er terecht om producten te halen. Bijvoorbeeld omdat je tegen voedselverspilling bent, je wil niet weggooien wat net tegen de uiterste houdbaarheids datum (UHT) aanzit en nog goed is. Of omdat je het zonde vindt iets te kopen terwijl een ander nog wat over heeft. Zo helpen we elkaar in de wijk!

Initiatiefneemster

De Sociale Koelkast in De Wijert is gericht op het tegengaan van voedselverspilling en is een initiatief voor en door wijkbewoners.

Op zaterdag 13 april 2019 is de tweede sociale koelkast van de stad Groningen bij ons geopend in het voormalige Fruitcafé. Met de verhuizing van Bewonersbedrijf De Wijert i.o. naar het MFC De Wijert/Helpman (P.C. Hooftlaan 1) is de sociale koelkast met ons meegegaan.

De Sociale Koelkast in De Wijert is mede mogelijk gemaakt door Geerte de Jong.

Wat staat er in de Sociale Koelkast

De sociale koelkast is een koelkast met een vriesruimte. Naast de koelkast kan je droogwaren doneren en/of niet gekoelde producten uit ophalen. Neem alleen mee wat je zelf nodig hebt.

Spelregels

Kom je iets in de koelkast zetten?

  1. Voedselproducten het liefst in dichte verpakkingen en anders met een sticker vermelden wanneer het is geopend.
  2. Bereid eten moet een sticker hebben met de datum van bereiding en de inhoud/ingrediënten.
  3. Rauwe vlees-/visproducten zijn niet toegestaan in de koelkast wanneer deze al zijn geopend.

Kom je iets uit de koelkast halen?

  1. Pak wat je lekker vindt of wil redden van de afvalcontainer!
  2. Bij dichte verpakkingen goed letten op de sticker ‘te gebruiken tot en met’. Als deze datum verstreken is kun je het product beter niet meer consumeren…
  3. Je bent zelf verantwoordelijk, dus gebruik je neus of proef bij twijfel!
  4. Bij allergieën wordt het je afgeraden bereide producten van anderen te consumeren. Wees voorzichtig, want ook hier geldt; eigen verantwoordelijkheid!
  5. Iedereen mag en kan ervan profiteren. Per persoon mag je maximaal 4 producten meenemen. Het is dus niet bedoeld om alles in een keer mee te nemen.

Nb het Bewonersbedrijf De Wijert i.o. faciliteert alleen de locatie van de koelkast en is niet aansprakelijk voor wat er gebracht en gehaald wordt. Geniet van wat je hebt meegenomen en van het delen van voedsel.

Wanneer kan je er terecht

Op openingstijden van het Mfc kan je elk moment bij het Bewonersbedrijf i.o. binnenlopen om iets te brengen of te komen halen. Houd Facebook in de gaten om bij te houden wat er gebracht wordt.